Ugrás a tartalomhoz

Programajánló

Nógrádi Vadaspark

Nógrádi Vadaspark

Naplemente előtt két pótkocsival zúgtunk be a Börzsönybe a Nógrádi Vadaspark munkatársainak vezetésével. A szemünk nem bírta befogadni a látványt. Minden irányból érkeztek a vacsorára a gím-, és dámszarvasok, muflonok és vaddisznók.
Csodálatos látvány, a természet egy újabb ajándèka és egy fantasztikus programlehetőség. A Vadaspark autóval kb. 30 perc a Portától. A programra előzetes jelentkezés szükséges.
Minden hasznos információt itt megtaláltok: http://www.nogradivadaspark.hu/

tovább a programra

Kétbodony - Szilvaszombat

Kétbodony - Szilvaszombat

Miről szól a Szilvaszombat?!
A szilvásgombócról. Nyilván. Mert az biztos, hogy a kétbodonyi szilvásgombócnak nincsen párja.
A kulturális programokról. Persze. Népzene, néptánc, gyerekműsorok, kiállítások jól megférnek egymás mellett ebben a térben.
A vásári forgatagról. Mert helyi kereskedők, kézművesek, alkotók hozzák el szebbnél szebb portèkáikat erre a napra.
De miről szól igazán a Szilvaszombat (nekünk)?!
Az összetartozásról.
Hogy egy ilyen kis falu, mint a miénk, összeáll, összefog és megcsinálja. Szívvel lélekkel. Ezt érzed, amikor megérkezel, amikor beleharapsz a szilvásgombócba. A vendègszeretetet.
A kapcsolatokról.
Hogy itt megállunk kicsit a rohanó hètköznapokban. Most van idő egy sörre, egy 5 percnél hosszabb beszélgetésre. Most együtt van a falu, idős és fiatal. Van aki keményen dolgozik, gyúrja-gurítja a gombócot, de ha ismerőst lát, mosolyog, integet. Van aki a forgalomirányításban segít, de csak odaszalad egy kézfogásra, egy-két jó szóra. Mindenkinek van dolga, s mégis mindenki ráér a másikra.
Mert itt, a Cserhát szívében, ahová sokszor csábítunk Benneteket a posztjainkkal, mesevilág van. Valódi mesevilág. Ahol még él a nyitottság, a vendégszeretet, a hagyománytisztelet, a törődés, a gondoskodás, a segítségnyújtás. Ahol megosztjuk amink van. Az örömünk, s néha a fájdalmunk is.
A mai nap a találkozásoké volt. A helybeliekkel, a vendégekkel, a rég nem látott ismerősökkel.
A mai nap a miénk volt. A háláé, hogy újra együtt lehettünk, a reményé, hogy jövőre újra együtt leszünk.
Ez a mi Szilvaszombatunk. Ebben vagyunk mi benne. Helybeliként, egyre kevésbé gyüttmentként. ❤

tovább a programra

Kemence

Kemence

Kemence az Ipoly völgyében, a Börzsöny lábánál fekszik Bencebaráti, Tésa és Perőcsény szomszédságában. A település népszerű kirándulócélpont, ennek ellenére a mai napig megőrizte jellegzetes falusi báját és hamisíthatatlan vendégszeretetét. A festői környezetben található kis falu családi-, baráti-, és osztálykirándulások, valamint gyermektáborok gyakori helyszíne, évente több ezer turista keresi fel kisvasútja miatt.

tovább a programra

Nógrád

Nógrád

Nógrád a Börzsöny keleti előterében található, Diósjenő, Berkenye és Nőtincs szomszédságában. A község várát évente több ezer kiránduló keresi fel, akik a környéken kirándulva szívesen időznek el a Kálváriadombon, és a környező tavak hűsítő partján.

tovább a programra

Drégelypalánk

Drégelypalánk

Drégelypalánk a Börzsöny északi részén, a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén fekszik Ipolyvece, Nagyoroszi és Hont szomszédságában. A település a közelben fekvő Drégelyvár miatt ismert főként a kirándulók körében, de érdekes az a népi hiedelem is, miszerint ezen a területen egykor óriások tanyáztak. A vár romjaitól nem messze áll az Óriás-kő névre keresztelt szikla, ahol az óriások nyomát felfedezheti az, akinek igen jó a képzelőereje. Egy egynapos kirándulás  tartalmas lehet Drégelypalánk környékén.

tovább a programra

Diósjenő

Diósjenő

Diósjenő a Börzsöny lábánál fekszik. A Kétbodonytól Budapest irányába mintegy 30  perces autóútra található település népszerű a kirándulók, és a horgászok körében egyaránt, ám mivel nagyobb főútvonal nem halad át a községen, ezért meg tudta őrizni kedves, falusi báját. Kerékpáros turistáknak is kiváló úti cél Diósjenő, ahonnan a Csóványosi-kilátó is elérhető távolságra található. Tavasszal a falu határában található tölgyerdőben medvehagyma gyűjthető.

tovább a programra

Bánk

Bánk

Bánk legismertebb látványosság a Bánki-tó. A 7 hektáron elterülő, átlagosan 4 méter mély tó a fürdőzők és a horgászok körében is közkedvelt. A körbesétálható, partján található a Kalandpark.

tovább a programra

Romhány

Romhány

Romhány Kétbodony szomszédos települése, a legtöbben talán a csempegyárról és Rákóczi Ferenc döntő ütközetéről ismerhetik nevét. A település kiváló kirándulóútvonalakat kínál, a legnépszerűbb ezek közül a Prónay-Kilátó. Kellemes sétaútvonal akár babakocsival is a Rákóczi mogyorófa a település határában. A község központjában található a Szent György katolikus templom és plébánia.

tovább a programra

Kétbodony

Kétbodony

Kétbodony egy mintegy 400 lelket számláló falu a Cserhát lábánál. Érdemes sétát tenni a faluban, több ház is őrzi a palóc stílus jegyeit. A falu központjában, a Jókai utcában található a Művelődési Ház és Könyvtár illetve az Állatsimogató. A háztáji állatok mellett olyan különleges állatok is laknak itt, mint a kenguru, a mosómedve vagy a láma. A falu határában található a Horgásztó A Sima-hegy alatti tanösvényt ajánljuk a babakocsival és kisgyermekkel érkező vendégeinknek is. A hegy alatti táblák segítik megismerni az itt található növényeket, miközben élvezhetjük az erdő hangjait. A túra a Csónakázó-tónál ér véget. A falu központjában található játszótér és kisbolt.  

tovább a programra